Monday, 22 February 2010

Alam Mistik - Rahasia dan Pemeliharaan Toyol

Toyol berperangai seperti anak kecil yang mempunyai susuk tubuh setinggi 50-60cm sahaja. Kulitnya merah kemerahan dan berwajah bulat dengan mata agak terkeluar sedikit. Dahinya menonjol, mulut lebar dan berkepala botak. Kegemarannya sama seperti anak kecil yang ingin dibelai dan mengikut apa yang dikehendakinya. Memiliki perwatakan sedikit nakal, suka mengomel tetapi licik dan pandai menjerumuskan manusia mengikut telunjuknya. 

Ia adalah dari bangsa jin kafir yang kebanyakannya dipergunakan oleh manusia untuk mendapatkan wang dan menjadi kaya dengan cepat. Penggunaan toyol adalah merupakan kaedah ghaib bagi memperkayakan diri pemeliharanya yang jauh menyimpang dari ajaran agama dengan merompak dan mencuri harta benda orang lain secara ghaib.

Seorang penguasa dari bangsa jin kafir yang darjat dan kekuatannya lebih tinggi dari bangsa toyol akan mengawal dan memelihara ribuan toyol. Tempat yang digemari oleh toyol ialah tempat yang di kuburan yang dianggap keramat oleh manusia, gelap, sunyi dan jauh dari kegiatan keagamaan. Tidaklah menjadi hairan jika golongan toyol ini berada di hutan-hutan tebal, bukit bukau, kuburan dan tempat-tempat yang diadakan pemujaan.

Toyol sangat mudah berdamping dan bekerjasama dengan manusia walaupun dengan syarat-syarat tertentu yang dikenakan ke atas manusia. Melalui seorang perantara yang memiliki ilmu hitam, seseorang itu boleh mendapatkan khidmat toyol dan memeliharanya jika beberapa syarat dapat dipatuhinya. Syarat-syarat yang dikenakan adalah segala yang bertentangan dengan hukum Allah SWT dan perkara ini amat disukai oleh iblis dan anak buahnya bangsa jin kafir. Antara syarat-syarat yang dikenakan ke atas seseorang yang ingin memilihara toyol ialah:

1. Tidak boleh mengamalkan ajaran agama.
2. Tidak boleh membuat kebajikan atau kebaikan.
3. Bersedia menyerahkan isteri untuk disetubuhi toyol atau menghisap susunya.
4. Bersikap cinta kepada harta benda.
5. Menyediakan sajian untuk makanan toyol. 
6. Rumah harus jauh dari orang ramai dan kegiatan agama.
7. Suasana rumah harus redup.
8. Sediakan ruang atau bilik khusus yang berbau kemenyan sebagai tempat tinggal toyol.
9. Harus bersikap lembut dan santun terhadap toyol kerana toyol itu seperti anak kecil.
10. Harus membawa toyol berjalan-jalan mengikut kehendak toyol.

Masyarakat boleh mengetahui ciri pemilik toyol dengan memperhatikan keadaan atau perilakunya. Perilaku seseorang pemilik toyol adalah tidak berlaku pada masyarakat umum atau keadaan yang logic yang menyebabkan suatu suasana. Ciri-ciri pemilik toyol antara lainnya ialah:

1. Pemilik toyol mempunyai isteri yang gemuk dengan payudara yang besar.
2. Berjalan dengan tangan di belakang seperti menggendong sesuatu.
3. Suami isteri pemilik toyol memiliki sifat peribadi yang berlainan dengan masyarakat umum seperti pendiam namun menonjolkan kebatilan secara tiba-tiba.
4. Rumahnya yang dahulunya ramai penghuni tetapi sunyi secara mendadak.
5. Sering mendiamkan diri dalam masa yang lama bila berada di rumah orang kaya.

Setelah syarat-syarat dipersetujui, maka perantara akan berhubung dengan penguasa toyol dari bangsa jin untuk menghadirkan toyol di hadapan bakal tuannya. Toyol dihadirkan dengan memunculkan terus di hadapan bakal tuannya untuk dibawa pulang. Kos bagi memiliki toyol kelas rendah antara RM100 – RM1000, bagi toyol kelas pertengahan antara RM1000 – RM2000 sedangkan toyol diperingkat tinggi antara RM2000 – RM5000. 

Walaupun setelah dibayar, pemiliknya tidak boleh terus membawa toyol pulang kerana toyol harus dilatih untuk mengenal matawang. Hal ini terjadi jika seseorang itu membeli toyol dari luar negara. Namun di Malaysia, toyol sudah mengenali nilai mata wang Ringgit. Cuma ianya dilatih untuk mengambil jumlah wang tertentu dengan keadaan baik tanpa diketahui oleh tuan empunya wang. Toyol hanya akan mencuri jumlah wang yang telah diberitahu atau dilatih oleh pemiliknya sahaja.

Memelihara toyol adalah mengikut kesesuaian kelas toyol. Toyol kelas rendah hanya memerlukan sesajian yang ringan dengan menyediakan tempat tinggal yang biasa sahaja. Sedangkan toyol kelas pertengahan dan tinggi memerlukan penyajian yang mewah dan berkualiti serta tempat tinggal yang bagus. Menjaga toyol tidak jauh bezanya dengan menjaga anak kecil. Ianya harus dimanjakan dan dituruti apa yang menjadi keinginannya seperti bunga tujuh jenis yang segar, bubur harus panas dan bilik yang ada bau kemenyan dan lembab. 

Pemiliknya harus sentiasa bersiap sedia setiap saat untuk melayani toyolnya terutama memberi makan dan menyusuinya. Penjagaan yang baik dan tidak leka setiap masa oleh pemiliknya akan memberi kesan yang positif kepada pemiliknya. Namun jika toyol yang berbangsa jin kafir yang mempunyai perangai paling cerewet, manja dan mengomel ini tidak puas hati dengan layanan pemiliknya, ianya akan berhenti dari mencari wang bahkan akan membocorkan rahsia pemiliknya dengan menjelma di sekitar rumah pemiliknya atau mencuri hanya di kawasan sekitar jiran-jiran pemiliknya. Bahkan jika toyol kelas pertengahan dan tinggi akan berlagak kurang ajar dengan memaksa pemiliknya membenarkan isterinya disetubuhi oleh toyol pada setiap malam. 

Akhirnya, tujuan untuk menjadi kaya dengan pantas tidak tercapai dan isteri tergadai maruahnya kepada sang toyol yang menggatal. Jika ditinjau dari sisi agama Islam bahawa berhubungan untuk meminta tolong dari toyol sebagai bangsa jin kafir sangat tidak mungkin membawa kebaikan bagi manusia bahkan akan membawa kepada keburukan dan kebinasaan dunia dan akhirat.Masyarakat hendaknya tidak terliur dan terjebak dengan fenomena menggunakan khidmat toyol untuk mendapatkan kekayaan dengan jalan yang menyesatkan  ditegah oleh agama.42 comments:

Sekadar berkongsi cerita tidak lebih dari itu!

Kat M'sia kawasan mana tempat toyol ini besarang bang??? Kalau di Jawa tak salah di Gunung Kawi...sayapun cuma dengar cerita sahaja...Nauzubillah Minzalik...jauhkan dari sifat Sirik

Saya kurang arif pula tentang hal ini. Maaf ye !

Terima kasih kerana sudi membaca

kata orang..mengatasi toyol mudah jee simpan duit dalam tin yang bertutup dengan kain hijau, nak cek toyol guna kacang hijau, dia asyik dok main kacang ijau hingga ke subuh, dan nak tangkap toyol guna mata kail dan sengkuk belakangnye, betul ke?

Hampir semua dia atas pernah kita dengar cuma nk tangkap toyal agak berlainan. Ada yg mengatakan guna jala ada juga kata kain batik jawa. Yg confirm kacang hijau @ bela ikan puyu kat luar rumah. Allahu wa'alam

semua yg pernah didengar tu..... itu cerita zaman dulu2...... waktu toyol tak sekolah..... la ni toyol semua dah pandai2 belaka....... yang main kacang hijau dan ikan puyu tu .... zaman ni dah tua2 belaka..... yg zaman sekarang.... dia orang tak heran semua tu..... kalau tak.. takkanlah letak dalam Al Quran pun hilang.....

Betul ! Ada kawan kita yang kena ciluk duit yg disimpan dlm Quran.

hehehe.... kena umpan dia sikit, biar dia serik kena maki tuan dia..... kalau dikejiranan ada kes toyol, sila fotostat duit2 note rm 10, 50 dan 100.... letak kat tempat biasa kita simpan duit..... dia takkan datang lagi pd masa akan dtg.... depa ni lurus bendul, tak nak pegi curi rumah org kaki kencing...... cuba lah...

Idea yang bagus...biar padan muka tuannya !

petua tu Ustaz Sharhan dari Expose Mistik yg bagi.... sy sendiri tak pernah cuba...

Expose Mistik?....mungkin...mungkin...

kalo yg ni bukan kija toyol tuan...yg toyol tu level bawah lagi...ada lagi hantu2 lain yg sama kija macam toyol.sekian

Ada kemungkinan juga..hmmmmmmmm siapa ek?

insyaAllah..jika duit banyak TOYOL mesti marrriiiiiiiiiiiiiiiiiii ;)

Bestnye ade toyol...boleh suruh curi rizab Bank Israel dan US sampai bankrap....huhuhu...

eheeh juhan sebelum toyol masuk israel bank...dia dah geleng2 kepala tak nak g..pasai apa..sana punya sekuriti guard saiz dah macam triple H ;)

Kenapa toyol tak curi duit bank tapi curi duit dari rumah orang??

perjanjian agaknya bro...hehehe

Kenapa tak simpan duit dalam bank kalau takut dicuri toyol?

toyol skang dia nak main PS3 tuannn.. lain2 barang cam ketam, silap2 dia rebus taruk daun kunyitt... hakhak.. lawak seram petang hari je tuannnn

kekadang perangai sesetengah manusia tu lebih teruk dari toyol dan tuan toyol.... toyol takat sapu ciput2 je...... ada sesetengah manusia yang diberi amanah tu.... sapu sampai berjuta2 hinggit..... dia buat selamba bodoh je..... pastu bila kantoi.... buat2 pula muka tak bersalah...... adaaaa kaa patut!!......

Hahahaha.. tu namanya toyol taraf tertinggi dari yang tertinggi (sebab 60cm je paling tinggi kan?..).. dan bergelar toyol kepala hitam tuannnnn

heheheh..... yup...... yang ni kalau zaman dulu.... diaorang hukum sula je.....

tak pun pancung...... cuba tanya pada yg dapat lesen pancung tak bertanya tu..... huhuhu

Macam pnh dgr aje gelaran ini.....Dato' Maharaja Pancung Tak Bertanya ke bro??

bukan Raja Pancung Tak Bertanya ker....??

Tuan Khaz lebih airf dalam hal ini

huhu... raja pancung tak bertanya.. pakat salang ramei rameiii tuannnn

Tuan Khaz kenalah jawab sebab .....

mana Tuan Khaz ni?..... pergi alam sana ke?...

Tuan Khaz...balik....ikut tali merah yang dipasang...balik.....!

Tuan Megat....... segera bakarkan setanggi...... calitkan minyak zafaron di atas alas tempat duduknya tadi......

minyak cak kapak leh tak buh kat tempat duduk beliau tadi tuann??

Tuan Khaz (apa pulak nama timangannya?)..balik.....balik!

agaknya kalau Liz yang panggil..... baru dia balik kot.....

Hak hak hak... aduiiiii... kene tubuhkan akademi 'masuk' ni nanti..

Post a Comment