Monday, 9 May 2011

Berminat menjadi Bomoh @ Pawang ? - Part I


Untuk menjadi Ahli Sihir atau lebih dikenali sebagai Tok Bomoh @ Pawang oleh Masyarakat Melayu, adalah melalui berbagai cara dan jalannya. Iaitu :-
a. Melalui warisan dari keturunan datuk neneknya atau melalui saka-baka di mana datuk nenek atau keturunanya yang terdahulu pernah menjadi Tok Bomoh yang terkenal dan apabila mereka meninggal dunia maka ilmu perbomohan itu menurun atau mengalir terus ke dalam tubuh anak-cucu mereka pula.
b. Mereka didatangi oleh KhadamYang menyerupai datuk neneknya dalam mimpi yang memberitahunya supaya membaca ayat-ayat, jampi -jampi atau mentera-mentera tertentu. Setelah diamalkan ayat-ayat atau jampi tersebut maka datanglah khadam-khadam tertentu untuk memberi pertolongan.
c. Melalui bacaan wirid, ayat, jampi, serapah atau doa-doa tertentu yang diamalkanya.
d. Melalui amalan-amalan latihan pertahanan diri tertentu, ataupun daripada ilmu perlatihan pertahanan dirian yang dituntutnya.
e. Melalui pertapaan atau uzlah di tempat-tempat tertentu seperti di dalam gua, di muka kuala, di dalam hutan dan sebagainya sehingga dikunjungi oleh khadam-khadam yang bersyarat bagi menghasilkan hajatnya.
f. Melalui pembelajaran dan penerimaan daripada guru-guru yang mempunyai khadam atau yang diamalkanya melalui kitab-kitab tertentu secara bersendirian.g. Meniru tanpa berguru iaitu samada belajar dari kitab atau melihat cara orang lain berubat lalu di tirunya.

http://tokngah.blogspot.com/2007/11/cara-cara-menjadi-tok-bomoh-dan.htmlAda sesiapa yang berminat ?

2 comments:

uiks..bomoh tu tak semestinya ahli sihir..

Nilah masalah cut n paste..main bubuh terus tanpa editing. Kesilapan amat dikesali dan telah diperbetulkan :)

Post a Comment