Tuesday, 25 August 2009

Surah Al-Fatehah

Bila kita perhatikan 5 ayat pertama Al Fatehah, kita dapat melihat bagaimana didikan dan tarbiah Tuhan. Stail tarbiah Tuhan itu sebenarnya ada dalam surah Al Fatehah. Kalau para guru, pemimpin dan ibu ayah boleh faham, boleh hayati dan boleh applykan kepada pengikut, anak buah, murd-murid dan anak-anaknya, insyaAllah, berkat dari Tuhan akan sangat memberi kesan. Tetapi mungkin orang tidak perasan .

Mari kita mencungkil dari susunan ayat-ayat Al Fatehah, bagaimana Tuhan mendidik manusia. Kalau ilmu ini dapat kita miliki, dapatlah kita applykan dalam kita mendidik. Sebenarnya didikan dalam Al Fatehah sangat cantik dan sistematik.

Tuhan mendidik manusia tidak secara mengejut tetapi secara tadarruj yakni beransur-ansur. Dari yang ringan-ringan kepada yang agak berat, sehinggalah yang sangat berat, sampailah matlamat yang Tuhan maksudkan. Kalau kita baca dari ayat `Bismillah` hingga "Iyyakana`budu...", banyak ilmu pendidikan yang kita dapat. Tuhan mendidik manusia tidak secara mengejut tetapi secara bertahap agar sesuai dengan akal dan fitrah manusia. Sebab Tuhan jadikan akal dan fitrah manusia tidak boleh diasak sekaligus kerana ia akan rosak. Sama ada dia tidak tahan dan jadi jumud atau dia militan dan agresif. Keduanya Tuhan tidak mahu kerana keduanya bahaya. Sebab itu Tuhan mendidik secara bertahap.

Matlamat terakhir adalah bahawa Allah itu adalah Tuhan yang mesti manusia sembah hendaknya manusia meminta tolong dari-Nya. Itu kemuncak kepada pengenalan dari didikan secara tadarruj tadi atau yang beransur-ansur. Matlamat Tuhan ialah supaya orang akui Dia Tuhan dan mesti sembah Dia. Di awal surah, Dia tidak terus kenalkan diri Nya,"Aku Tuhan." Tetapi Tuhan perkenalkan dirinya secara sedikit demi sedikit, iaitu :

1. Tuhan kenalkan diriNya dengan secara gembira atau tabsyir:
Dalam "Bismillahirrahmanirrahim", dikenalkan Tuhan itu maha Pemurah dan maha Penyayang. Dirasakan nikmat yang terlalu banyak. Ada nikmat rohaniah, maknawiyah dan ada nikmat lahir. Bila disebut begitu, ada 2 yang tersirat yakni :

a) Ada khabar gembira. Nikmat itu adalah khabar gembira.
b) Tidak ada nikmat melainkan yang Tuhan beri. Tidak ada saluran selain dari Tuhan. Sama ada nikmat maknawi atau yang lahir.

Mungkin kita tidak terasa kerana kita sudah lama menjadi orang Islam dan sudah sering mendengar Fatehah sehingga kita sudah lali. Orang Arab, waktu mula-mula datang wahyu itu, 1500 tahun lalu, bila turun `Bismillah...`, mereka terkejut. Sebelum turunnya ayat itu, mereka fikir nikmat-nikmat itu dari jin, malaikat atau bagi hamba sahaya, dia ingat nikmat itu datang dari tuannya. Dengan turunnya ayat `Bismillah...`, mereka terkejut dan tersedar rupa-rupanya nikmat-nikmat itu datangnya dari Tuhan. Jadi dia terasa bahawa rupanya Tuhan itu baik.

2. Bila sudah faham bahawa nikmat ini khabar gembira dari Tuhan maka Tuhan mengajak memuji Dia dengan ayat " Alhamdulillah...." Bagaimana kalau tidak sebut nikmat, tidak sebut khabar gembira tetapi terus disuruh memuji Allah? Tentu orang akan rasa, kenapa hendak puji Tuhan? Begitulah cantiknya cara Tuhan mendidik manusia.

3. Selanjutnya, manusia disedarkan bahawa pujian itu tidak boleh dikongsi. Hanya untuk Allah. raja atau orang besar tidak boleh kongsi pujian itu dengan Tuhan. Kalau kongsi dengan Tuhan, itu dosa yang paling berat. Bila dikatakan nikmat itu dari Tuhan, jadi layaklah Tuhan sahaja yang boleh dipuji. Tuhan kenalkan diri Nya bahawa Dia, "Rabbul `alamin," yang mentadbir seluruh alam, dunia dan Akhirat. Orang yang mula-mula dengar ayat ini, 1500 tahun lalu merasa terkejut. "Hebat Tuhan ya. Bukan sahaja Dia beri nikmat dan Dia yang patutu dipuji, rupanya Dia itu mentadbir." Lagi terasa besarnya Tuhan itu. Bukan sahaja Dia mentadbir dunia, bahkan Akhirat pun Dia tadbir.

4. Kemudian Tuhan perkenalkan diri Nya lagi dalam "Arrahmanir rahim", diulang lagi tentang khabar gembira dan ada tanzir yang menakutkan. Cara Tuhan beri nikmat pada manusia ada 2 cara iaitu: pemurah dan cara kasih sayang . Kadang-kadang atas nama kasih sayang, Dia beri sedikit nikmat sahaja. Atas nama pemurah, Dia beri banyak. Tetapi atas nama pemurah, itu secara istidraj. Tuhan beri banyak itu secara murka. Di sini orang naik takut dan akan berfikir, adakah nikmat dari Tuhan itu dia dapat atas dasar istidraj atau atas dasar rahmat. Di sini ada tanzir, ada didikan untuk menakutkan. Sehingga bila seseorang dapat nikmat Tuhan, dia tak akan lupa diri. Tuhan beri sedikit kepada orang yang Dia sayang, atas dasar rahmat juga. Seolah-olah Tuhan kata," Buat apalah Aku beri banyak di dunia. Beri najis kepada hamba yang Aku sayang. Aku hendak simpan nikmat untuknya di Akhirat." Tetapi manusia tidak faham. Bila dapat sedikit, rasa sedih sangat. Bila Tuhan beri atas dasar pemurah, kadang Tuhan beri banyak. Di situlah murka dan laknat Tuhan. Di situlah istidraj.

5. Kemudian Tuhan kenalkan lagi diri-Nya agar cinta dan takutkan Tuhan itu bertambah. "Malikiyau middin". Dia kenalkan diri Nya bahawa Dia miliki Akhirat. Tidak sebut dunia. Di sini juga ada didikan iaitu: Kuasa mutlak itu di tangan Tuhan, tidak dikongsi langsung dengan sesiapa. Tuhan hendak sedarkan manusia bahawa dunia yang kita pandang hebat itu sehingga manusia sampai bergaduh, rupanya tidak ada nilai di sisi Tuhan. Manusia sahaja yang memandang dunia itu besar sedangkan bagi Tuhan, tidak ada nilainya sekalipun bandingan sebelah sayap nyamuk. Maka carilah dunia untuk Akhirat. Jika tidak manusia akan sangat rugi.

6. Terasa lagi kebesaran Tuhan. Setelah Tuhan perkenalkan diri-Nya dari ayat 1 sehingga 4, setelah terasa kebesaran Tuhan, maka barulah Tuhan cakap bahawa hanya Dia yang disembah dan Dia tempat meminta pertolongan. Dalam ayat ke 5 itu, setelah ilmu tentang Tuhan sudah lengkap, barulah Tuhan arahkan agar Dia disembah, "Iyyakana`budu waiyyakanasta`in".

Cara yang Tuhan lakukan itu dalam mendidik manusia, Tuhan minta agar manusia lakukan kepada manusia juga. Cara mendidik, cara mengasuh telah Tuhan tunjukkan dalam Fatehah tadi iaitu secara beransur-ansur. Cara itulah yang Tuhan minta kita buat dalam mendidik manusia sehingga akhirnya manusia menyembah Tuhan. Itulah ilmunya, teorinya.

Luar biasanya Tuhan bila Tuhan pun telah tunjukkan realiti dari teori ini atau bagaimana Tuhan aplikasikan teori ini, iaitu secara realitinya, perintah sembahyang diturunkan setelah 11 tahun kerasulan. Di peringkat awal, selama 11 tahun Tuhan turunkan ayat-ayat untuk mengenalkan Tuhan. Kalau dari awal diperintahkan sembahyang, kita akan ragu dengan teori pendidikan beransur-ansur tadi. Seolah-olah Tuhan cakap lain tetapi buat lain. Tetapi terbukti, realitinya tepat dengan teorinya. Nampak kebesaran Tuhan. Cantik sungguh didikan Tuhan. Tetapi guru-guru tidak hayati ini. Rasulullah SAW mendidik manusia dengan kenalkan Tuhan dahulu. Pada tahun ke 11 kerasulan barulah solat diwajibkan. Itulah ilmu pendidikan yang kita dapat cungkil dari susunan ayat dalam surah Al Fatehah. Maha Besar Tuhan.

Petikan - http://tauhidulwujudiah.webs.com/kuliahdarimurshid.htm

27 comments:

Trima kasih atas perkongsian ilmu ini... selalunya perkara yg paling asas lah yg sering di lupa !

terima kasih Tuannnn............ perkongsian yang amat baik...... buat diri hamba............

inilah yang dikatakan rahsia 7

Erti kata lain... rahsia kunci membuka 7 lapisan bumi dan langit !....

dan barang di antara keduanya...

ermmm sepertinya ada yg nak diungkap tapi x mampu diluahkan...
tidak mengapa itu rahsia diri tidak bole dibuka sembarangan...

Yaa... mengungkap 7 lapisan bumi dan langit serta 4 penjuru alam memang mudah !
yang ' diantara ' nya itu yg rumit . Tak buleh sebarang sebut , nanti dikatakan gila ...

gilaaa mencari kebenaran tidak mengapa
bukan gila mencari keduniaan

cuma 10 % yg faham .. lagi 90 % ??

cuma 10% yg faham.. lagi 90% ???...

yelaaa kebenaran jalan akhirat cari rezeki untuk dasar agama bukan untuk mencari kekayaan dunia...baiklah ungkapan ringkas dan tuan lebih bijaksana JARAK TIADA ANTARA DEKAT TIADA BERSENTUH...Allah Taala berkehendakkan ikhlas dalam menyampaikan berita agama...marilah sama2 kita beramal jgn sampai tercangkuk dalam golongan yang rugi

Secebis ilmu yang seadanya untuk dikongsi bersama

Awaludin Marifattullah
Terima Kasih Paduka Megat Panji Alam

apa yang dimaksudkan Awaludin Marifattullah ya?

Se-cawan kopi,
kalau kita bertanya kepada orang shariat apa itu, jawab nya kopi, kerana dia mengenal kopi itu dpd warna nya, bau nya dan rasa nya.
Bertanya pulak dgn orang hakikat, jawab nya kopi, kerana dia mengenal kopi itu dpd serbok kopi nya, gula nya, susu nya, air puteh nya, bila di bancur baru lah datang warna nya, bau nya dan rasa nya.
selain dpd itu Hmmmmm.
Mintak maaf banyak2

Penerangan ma'rifatnya tuan Raden ?.. Apa pandangannya mengenai kopi tu..?

Waduh....dasyat ilmu kalian...bersyariat dan hakikat pula....makrifatnya pula....atas izinNya! juga

baiklah tuan raden beri kiasan....hehehe takpe saya faham
awaluddin makrifatullah tu bahasa arabnya
maksudnya awal agama mengenal allah...
seterusnya kalian mahu tau pegi mengaji yaaa...

SABDA NABI MUHAMMAD S.A.W..." BARANGSIAPA KENAL DIRINYA..MAKA KENAL IA AKAN TUHANNYA...BARANGSIAPA KENAL TUHANNYA..MAKA BINASALAH DIRINYA..."

..." BARANGSIAPA KENAL DIRINYA..MAKA KENAL IA AKAN TUHANNYA...BARANGSIAPA KENAL TUHANNYA..MAKA BINASALAH DIRINYA..."
....BARANGSIAPA KENAL TUHANNYA..MAKA BINASALAH DIRINYA..."...waduh...sungguh dasyat!

ishhh hadeke dahsyat...tak laaa orang yang paling dahsyat mengaku islam tapi x menjalankan dasar islam...
ada jugak yg teruk bukak ceramah agama tapi kutuk org sana sini apa tu?
yang sepatutnya ajar manusia ke arah kebaikan senang cerita balik kepada asas menjalankan tanggungjawab sebagai orang islam...

No comment sebab memang betul apa yang diperkatakan

paling teruk bila ada org mempermainkan agama
ada laaa kawan hamba ni bole ke dia cakap "takpe buat dosa nnt kat akhirat boleh kowtim"
org lain gelak2 apa ni?
kadangkala berbicara pasal agama tapi dia sendiri x jalankan dasar agama...
entah laaa dunia ni dah terbalik agaknya

"...memang hati mereka telah kami tutup hingga mereka tidak dapat memahaminya, begitu pula liang telinganya telah sumbat..."
(QS.Al-Kahfi.18:57)
" Apakah mereka tidak merenungkan isi Al-Quran ? Atau adakah hati mereka yang terkunci ? "
(QS.Muhammad,47:24)
" Jangan lah kamu turutkan orang yang hati nya telah kami alpakan dari mengingat kami(zikir), orang yang hanya mengikut hawa nafsu nya saja, dan keadaan orang itu sudah keterlaluan "
(QS.Al-Khafi, 18:28)

Post a Comment